UNTUK KEK.
Bahan-bahan.
- 2 cawan Tepung naik sendiri (self-rising flour)
- 1 1/2 cawan gula pasir dikisar halus
- 5 biji telur ayam (gred B)
- 250gm butter
- Pewarna (kuning,biru,hijau,ungu,merah,oren)
- 2 sudu kecil esen vanilla
- 1/2 cawan susu pekat + air, sukatan air tak kisah byk mana sbb untuk kurgkan kepekatan susu (untuk moist & lembutkan kek)
- Sprinkle Star/Beads sebagai hiasan pada cream kek
CARA MEMBUAT
- Pukul butter dengan gula yang telah dikisar halus selama 15 minit sehingga kembang.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji ke dalam adunan yang sedang dipukul tadi.
- Masukkan esen vanilla. Dan diikuti dengan tepung naik sendiri dan pukul lagi hingga adunan sekata. Masukkan juga susu + air
- Setelah adunan sekata, asingkan adunan ke dalam enam mangkuk yang berlainan / mengikut bilangan warna yang diingini. Campurkan pewarna ke dalam adunan yang telah diasingkan mengikut warna masing-masing. Gaul hingga warna rata.
- Setelah habis menggaul untuk semua warna, masukkan adunan ke dalam loyang untuk dibakar.
- Adunan hendaklah dibakar selama 15 minit pada suhu 140°c.
- Apabila adunan telah masak, sejukkan terlebih dahulu.
BUTTERCREAM.
Nath buat sendiri je buttercream ni. Boleh jugak beli yang readymade :)
- 1/2 cup shortening
- 1/2 cup butter
- 1 sudu teh esen vanila
- 4 cawan gula aising (di ayak sekurang-kurangnya 2 kali)
- 2 sudu besar susu
CARA MEMBUAT.
- 1. mula - mula pukul butter n shortening pada high speed, sampai kembang dan sesambil tu masukkan esen vanilla..
- 2. masukkan gula aising satu demi satu cawan, pastikan sebati yang pertama baru masukkan yang kedua.. seterusnya sampai la abis 4 cawan... dan masukkan sekali susu..
- 3.pastikan kembang dan fluffy baru berhenti...
- 4. Sapukan pada setiap lapisan kek dan akhirnya pada lapisan atas dan ditepi.
- *SEJUKKAN*
Kalau nak tinggi, buat setiap lapis tu tebal :)
ASSALAMUALAIKUM.........
3 comments:
yummy..mai pos kat penang kaih...
nath..bakar kek tu asing2 ye setiap kaler?
Melati : ye yee.. tiap layer tu asing asing bakar :)
Kak siti, tak sempat sampai, abg posmen makan.. hehhe
Post a Comment